Hoppa till innehåll
AB Göteborg-Styrsö Skärgårdstrafik

Styrsöbolaget – ett rederi med en lång stolt historia

Styrsöbolaget är det företagsnamn vi använder i dagligt tal och som de flesta känner igen oss som. Vårt registrerade bolagsnamn är AB Göteborg-Styrsö Skärgårdstrafik. Även om medarbetarna under åren har bytts ut, så har vi samma passion för det vi gör idag, som när verksamheten startade för över 100 år sedan.

Företaget är en del av en större global verksamhet

Styrsöbolaget ingår sedan 2004, som ett dotterbolag i Transdev Group. Det är en stor internationell koncern med över 100 000 medarbetare i flera länder. I Sverige är Transdev en av de största operatörerna och verksamma inom trafikslagen båt, buss, servicetrafik, självkörande fordon, spårvagn och tåg. Transdev Sverige kör både trafik under eget varumärke med egna turer och upphandlad trafik på uppdrag av regionala kollektivtrafikmyndigheter, som Västtrafik.

Transdev Sverige AB finns även Blidösundsbolaget, vårt systerbolag på ostkusten. Båda rederierna har långa anor bakåt och under åren har vi samlat på oss en stor branschexpertis och lokalkännedom.

Om kollektivtrafik till sjöss   Om hållbarhetsarbete till sjöss

Trafikavtal med Västtrafik och Göteborgs Stad

Stommen i vår verksamhet är upphandlad kollektivtrafik till sjöss

Styrsöbolaget kör kollektivtrafik på uppdrag av Västtrafik, uppdelat på två avtal: Södra skärgården och Älvtrafiken. Skärgårdstrafiken avgår i huvudsak från Saltholmen till öarna i södra skärgården fördelat på fyra linjer: 281-284. Trafiken över Göta älv är fördelad på tre linjer: En längsgående linje mellan Lilla Bommen-Klippan och två tvärgående linjer mellan Stenpiren–Lindholmspiren, och Stenpiren–Lundbystrand.

Trafiken är upphandlad av Västtrafik, som beslutar om trafikutbud och taxor. Fartygen ägs av Styrsöbolaget, förutom de fyra pendelfärjorna för älvtrafiken som ägs av Västtrafik och som är anpassade för att få plats med många cyklar. Terminaler, bryggor och vänthallar tillhör som regel Västtrafik, med undantag för fritidsöarna, där lokala föreningar står som ägare.

På uppdrag av Göteborgs stad, Stadsmiljö, kör vi frakttrafik med gods och nyttofordon från Fiskebäck till södra skärgården. Fartyg och truckar tillhör Styrsöbolaget Godsterminalen i Fiskebäck tillhör Göteborgs stad.

Vår organisation

Vår organisation

Rederikontor i Långedrag

Styrsöbolaget har en organisation som är väl anpassad för de trafikuppdrag som utförs. På rederikontoret i Långedrag arbetar idag 15 personer med kompetens inom olika områden, såsom ekonomi, frakt, kvalitet, personal, säkerhet, teknik och trafik. Vem som arbetar med vad framgår här.

Karriärvägar mellan land och hav

En meningsfull gemenskap

Söker du ett självständigt arbete som känns meningsfullt? Våra medarbetare hos oss uppskatter att få bidra till att människor kan leva och bo där de vill. Dessutom får du en arbetsmiljön som är något extra och många härliga kollegor.

ISO-standard 14001:2015 och ISO 9001:2015

Miljöarbete och certifieringar

Våra uppdragsgivare ställer höga krav på vår verksamhet. Men vi nöjer oss inte bara med det, utan jobbar aktivt med att ställa ytterligare miljökrav på oss själva. Idag trafikerar två elfartyg på L 286-287 och under 2024 elektrifieras ytterligare två fartyg i älvtrafiken för framtidens trafik.

Vår historia

Våra fartyg

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.